COUNTY CORK STUDIO

WHAT: Conversion of old stone barn in Ireland to painting studio and vacation cottage.

CHALLENGE: Retaining the original character while admitting light and views necessary 
for use as painting studio; fitting studio, bedroom, kitchen, bath and stairs into 500sf.

STRATEGY: Facade facing the plaza remains proportioned as is, while an entire sidewall 
gets replaced by a large glass opening (stone reused for exterior stairs); the interior is 
treated like a ship’s: stairs, kitchen and bath are as compact as possible and fitted
together like a Chinese puzzle. Local materials and craftsmen are used for all the work.

COUNTY CORK STUDIO

The new window wall.

COUNTY CORK STUDIO

The stones removed to create the open wall are reused to make a stone stair leading to the upper entrance.

COUNTY CORK STUDIO

One interior wall is left unfinished, while the ceiling is plastered white to highlight the old rafters.

COUNTY CORK STUDIO

Because everything was built locally, the designs for the kitchen cabinets, doors and windows, were simple and adaptable to local materials and construction standards.

COUNTY CORK STUDIO

The design for the stairs to the 2nd floor plays off the solidity of the plasterwork and the comparative lightness of the wood.

COUNTY CORK STUDIO

The design for the stairs to the 2nd floor plays off the solidity of the plasterwork and the comparative lightness of the wood.

COUNTY CORK STUDIO

Removing one entire exterior wall opens up the painting studio to light and landscape.

COUNTY CORK STUDIO

Both Kitchen (upstairs, ABOVE) and Bath (downstairs, BELOW) are reduced to their bare minimum–we thought of them almost like a ship’s build-out. The kitchen also acts as the stair railing.