PLAZA STREET PRE-WAR

WHAT: Gut renovation of a coop apartment that used to be two separate apartments in two phases.

CHALLENGE: Because two apartments (and, in Phase II, a third) had been combined, the layout didn’t make sense:
A gigantic living room and a warren of hallways made for an inefficient layout.

STRATEGY: Reconfigure the previously inefficient circulation system and reapportion space
through the insertion of a multipurpose element: a “thick” wall housing book cases and
pocket doors and creating a focal point in the living room. Both the visual and spatial logic
of the apartment are simplified.

 

CONTRACTOR: Sasa Renovations, Inc. (now HDR Remodeling & Co, Inc.)
PHOTOGRAPHY: Ben Rahn, A-Frame Studio

PLAZA STREET PRE-WAR

Walnut built-ins establish a consistent material vocabulary throughout the apartment.

PLAZA STREET PRE-WAR

A small work area can be closed off from the living room with sliding doors. Most of the time they remain open to take advantage of the full flight of windows on the Southern wall.

PLAZA STREET PRE-WAR

The book shelf wall hides the pocket doors, adds valuable storage, and helps to separate the family/tv area from the more formal living room.

PLAZA STREET PRE-WAR

After a couple of years, the family added a one-bedrom unit upstairs. We added a steel stair in the entry foyer to connect the two floors, leaving as much of the previous renovations as possible undisturbed.

PLAZA STREET PRE-WAR

PLAZA STREET PRE-WAR

BEFORE (top) and AFTER (bottom)