THE STEELYARD

WHAT: Saving a neglected Steelyard to retain some of its original function

CHALLENGE: To help a visionary for-profit developer imagine different
scenarios of use and development on his property over time

STRATEGY: Phasing the development of landscaping, remediation
and landscaping in and around several buildings on the site.

LINK: The Steelyard

THE STEELYARD

Public spaces and a cafe were imagined in different places, here with the main gateway to the site from Sims Avenue on the river.

THE STEELYARD

“The Quad” layout:
Maximizing parking, this layout concentrated public spaces around a single center space while classrooms are located more privately near the rear.

THE STEELYARD

“The Campus” layout:
Classrooms are showcased in the corner building, and parking minimized to allow for a free-flowing landscape with lots of un-programmed space for encounters and outdoor classes.

THE STEELYARD

“The Piazza” layout:
The open space on Kinsley Avenue functions as a welcoming public plaza. The rest of the site is more utilitarian and densely built up.

THE STEELYARD

A rendering of the corner view