UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

WHAT: Renovation of Dining/Kitchen and Baths

CHALLENGE: Anchoring the dining area in the middle of circulation space.
Replacing outdated, heavy decor with the natural wood and clean lines and materials
the client grew to love in Japan. Enlarging the Kitchen while keeping the Powder Room.

STRATEGY: Large wooden sliding doors disguise the electric panel and the view into
Foyer and Kitchen during meal time. The powder room gets smaller but more efficient.

Materials like natural white oak (dining), reclaimed pine (Powder Room), Teak (Master Bath),
and concrete (fireplace) bring texture and warmth to an otherwise clean and sparse palette.

 

 

CONSTRUCTION: HNL Construction Company

FIREPLACE: Concrete Shop

PHOTOGRAPHY: Ben Rahn, A-Frame Studio

UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

The ‘before’ picture shows an unfocused and dark space. The wood panels add a warm backdrop to the dining area.

UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

The built-in fireplace is integrated into low cabinetry running the length of the room, floating off the floor in the living room. This adds continuity between the two levels but also gives the fire place some heft.

UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

The Bathrooms were upgraded to match the clients’ clean aesthetic.

UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

An unforeseen and wonderful shadow-play was created by using a clear bulb in the classic ‘Random’ fixture by Mooi. In an occupied room, this would be distracting, but in the plain stair hall…

UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

…it creates a virtual wallpaper that is quite wonderful.

UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

In the Backyard, a new ipe wood fence blocks the neighboring trellis.

UPPER EAST SIDE TRIPLEX

2014

Garden Level floor plan
BEFORE (above) and
AFTER (below)